Ostalo

3 miti o zanositvi po 35 letu

3 miti o zanositvi po 35 letu

Dejstvo je, da tvoje telo mogoče zgleda bolje pri tvojih 35 kot je izgledalo pri 20, kar pa še ne pomeni, da so tudi tvoji organi stari 20 let. Plodnost začne tako pri ženskah kot pri moških strmo padati po 35 letu, kar lahko vpliva to kako hitro boš zanosila.

Zate smo preverili 3 mite o zanositivi po 35 letu. Če spadaš v to skupino je to članek zate!

#1 Ženska po 35 letu ne more zanositi 🤔

Če želiš zanositi, potrebuješ dvoje – jajčece in spremij, ki ga bo oplodilo. Dokler še imate jajčeca jih je možno oploditi. Zanimivo pri ženskem telesu je to, da se ženska rodi z določeno količino jajčec in nima neskončne zaloge, tako kot jo imajo moški. Ko si se rodila je bilo v tvojem telesu približno miljon jajčec. V času pubertete jih je ostalo še približno 300.000 a le 300 se jih je v času vseh ovulacijo v tvojem življenju sprostilo.

V zgodnjih 20ih in 30ih letih imate 25% možnosti, da zanosite vsak dan. Po 30 letem starosti se ta možnost zmajša na 20%. Če pa si starejša od 35 let pa lahko traja dlje časa, da zanosiš – v povprečuje med 1 in 2 leti. Zato je ključno, da si potrpežljiva.

#2 Možnosti za povečanje plodnosti ni 🤔

Ko gre za tvoja jajčeca jih na žalost ne moreš dobiti več kot jih imaš. A vseeno obstaja nekaj načinov s katerimi si lahko povečaš možnost za oploditev jajčec, ki so ti v telesu še ostala.

🌸 obišči svojega osebnega zdravnika, da skupaj pregledata dejavnike, ki imajo vpliv na tvojo zanositev kot je naprimer tvoja zgodovina zdravstvenega stanja, trenutnega stanja in splošnega življenjskega sloga.

🌸prednost daj svojemu zdravju tako, da zmanjšaš količine alkohola (če ga uživaš), zmanjšanju ali prenehanju kajenja, pazi na hrano – ne na količine ampak predvsem na to kaj poješ – na prioritetni listi naj bo polnovrnedna hrana, črtaj predelano hrano.

🌸spremljaj svoj mesečni ciklus in “lovi” plodne dni. To lahko počneš na različne načine o katerih smo že pisali. Izberi način, ki ti najbolj sutreza. Če si želiš spremljanje plodnih dni čim bolj oljašati ti bo ovulacijski test v veliko pomoč in podporo.

🌸priporočeno je, da začneš z jemanjem folne kisline že v času načrtovanja nosečnosti. Izberi dodatke po ključu več denarja več muzike – vzemi si nekaj časa za raziskovanje in preučitev različnih znamk, ki ponujajo to vrsto prehranskih dodatkov.

#3 Če zanosim po 35 letu so možnosti za zdravega otroka manjše 🤔

Vsak mesec v času menstruacije tvoje telo sprosti jajčece, ki čaka na oploditev. Tvoje telo se samo odloči katero jajčece bo sprostilo in načeloma se odloči za zdravo jajčece, ki ima največ možnosti za oploditev.

To pa pomeni, da so jajčeca, ki se sproščajo kasneje, manj kvalitetna in so zato lahko manj kvalitetni tudi otroci. Kromosomi, ki so v starejših jajčecah lahko povzročijo Dawnov sindorm, a brez panike. Tveganje za kromoskomsko nepravilnost je na splošno majhno – če tudi si starejša od 35 let.

Na srečo obstajajo testi s katerimi lahko ugotoviš kakšno tvgenaje obstaja za kromoskomsko tveganje v tvojem primeru. Med te teste spadajo tudi presejalni testi, ki “izračunajo” tveganje za okvaro pri tvojem otroku.

Ne moremo pa mimo dejstva, da se s starostjo ženske, povečuje tveganje na kromosomske nepravilnosti, prav tako tveganje za splav. Preden ženska doplni starost 35 let je možnost za splav 15%, po 35 letu (do 45)leta pa je možnost za splav med 20 in 35%. A brez panike – 80% žensk, ki načrtuje nosčnost po 35 letu – uspešno zanosi in rodi zdravega otroka.

Mi ti želimo veliko sreče pri načrtovanju nosečnosti in te spodbujamo, da si pomagaš s testom za ovulacijo, ki je do 98% zanesljiv pri določanju plodni in neplodnih dni.

Svojega naroči tukaj! 🙋‍♀ V kolikor ti ne bo okej, ti v 14 dneh vrnemo denar. Pa eno leto je v garanciji, tako, da si lahko popolnoma brez skrbi!