Nasveti za zanositev

Kako do zanositve z nerednimi menstruacijami?

Ženske z rednimi mesečnimi ciklusi bodo imele v enem koledarskem letu med 11 in 13 menstruacij, kar pomeni, da bodo imele vsako leto do 13 možnosti za zanositev. Z nerednimi ciklusi pa se te možnosti zmanjšajo, kar pomeni, da je pot do zanositve lahko daljša.

Če spadaš med tiste z nerednimi menstruacijami, se ne ustraši, saj je vsekakor mogoče zanositi oz. težavo rešiti. Prvi korak je razumevanje vzrokov za neredno menstruacijo, drugi pa, kako si pravilno pomagati obnoviti ciklus.

Ampak najprej poglejva kaj se smatra za nepravilen ciklus…

Če želiva priti do tega odgovora, najprej poglejva kako izgleda redni menstrualni ciklus (Opomba: skupna dolžina menstruacije je število dni od začetka enega obdobja do začetka naslednjega obdobja.) Med redne cikluse se šteje za »redne« tudi, če nimaš menstruacije točno vsakih 28 dni.

Po anatomiji in fizioloških učbenikih ima ženska z rednimi menstrualnimi cikli obdobje vsakih 23 do 35 dni.. To pomeni, da se lahko štejete za redne, tudi če imaš menstruacijo vsakih 23 dni ali vsakih 35 dni ali kjerkoli vmes, dokler se dolžina cikla ne razlikuje za več kot nekaj dni na obeh straneh.

Po drugi strani je neredno obdobje opredeljeno kot menstrualni cikel, ki je krajši od 21 dni ali  daljši od 36 dni. Lahko se šteje tudi za “nepravilno”, če se dolžina cikla bistveno razlikuje od cikla do cikla, včasih traja 28 dni, nato 40 dni, nato 32 dni.

Kaj lahko povzroči nepravilne cikluse?

Povsem normalno je, da kdaj pa kdaj pride do nekaj nepravilnosti v menstruaciji, še posebej v stresnih časih ali pa zaradi bolezni. Ampak se mora menstruacija nato vrniti v normalen ciklus, kot si ga navajena, ko se stres ali bolezen končata. Pri ženskah s kronično nepravilnostjo je verjetno, da obstaja hormonsko neravnovesje (verjetno z estrogenom in progesteronom), ki vpliva na pogostost ovulacije in/ali menstruacije. Čeprav ni vedno enostavno ugotoviti, zakaj je hormonsko neravnovesje prisotno, obstaja nekaj znanih vzrokov hormonskega neravnovesja.

 

  1. PCOS – Pogost vzrok hormonskega neravnovesja je zdravstveno stanje, znano kot  (PCOS).
  2. PREHRANJEVALNE MOTNJE

Ženske, ki se spopadajo s prehranjevalnimi motnjami, imajo pogosto hormonsko neravnovesje, kar povzroči neredne ali popolnoma odsotne menstruacije (imenovane amenoreja).Pomanjkanje ustrezne prehrane, ki je posledica anoreksije in / ali fizičnega stresa zaradi pretirane vadbe, lahko spremeni možgansko kemijo in oteži možganom, da sprožijo hormone, potrebne za razvoj foliklov. Pomanjkanje foliklov lahko povzroči pomanjkanje estrogena.

Zakaj neredna menstruacija vpliva na tvojo zanositev?

Neredne menstruacije so lahko znak, da do ovulacij sploh ne prihaja ali pa so tako neredne kot je tvoj ciklus. Kot že veš, je nemogoče zanositi brez jajčeca, zato manjkrat kot ovuliraš, manj možnosti imaš za zanositev.

Kako si lahko pomagaš?

Na srečo se večina teh težav lahko reši. Za izboljšanje hormonskega ravnovesja in menstruacije je prvi korak sprememba življenjskega sloga z zdravo in uravnoteženo prehrano.

Zdrava telesna teža: Če imaš prekomerno telesno težo, je izguba nekaj kilogramov z zmerno omejitvijo kalorij in zmerno vadbo lahko zelo koristna, še posebej, če imaš diagnozo PCOS. Če imaš prenizko težo, poskusi pridobiti kilograme na ustrezen način. Izjemno nizka telesna maščoba je lahko povezana z nizko koncentracijo estrogena, kar lahko povzroči nepravilnosti v ciklusu.

 

Dodatek za povečanje plodnosti: Vsaka ženska, ki poskuša zanositi, bi morala jemati prenatalni vitamin, preprosto zato, da bi zagotovila, da jemlje vsa hranila, ki jih potrebujejo za zdravo nosečnost in podporo rastočemu plodu. Poleg tega se je izkazalo, da zelišče Vitex agnus-castus (splošno znan kot konopljika) pomaga spodbujati hormonsko ravnovesje, obnavljati pravilnost cikla in povečati pogostost ovulacije. Če prehrani dodaš ustrezen dodatek, je morda ravno to tisto, kar potrebuješ za ponovno vzpostavitev ciklov.

 

Redna in zmerna vadba: redna vadba je ključnega pomena za tvoje zdravje. Zato ti priporočam čim več gibanja, ki ga prilagodi svojim zmožnostim in jih postopoma stopnjuj.

Naslednji enako pomemben korak je natančno določanje tvoje ciklusa. Za zanositev je potrebno ujeti pravi “tajming” zato je za ženske z nerednimi menstruacijami to še posebej  frustrirajoče. Več o tem pa si lahko prebereš v našem članku Plodni dnevi – kako jih prepoznati.