Nasveti za zanositev

Koliko časa lahko preživi sperma?

koli casa prezivi sperma

Si že kdaj slišala, da se nasprotja privlačijo?

Semenčice so ene izmed najmanjših celic v telesu in merijo le 0,005cm, medtem ko je ženska jajčna celica ena izmed največjih celic v telesu in je skorajda vidna s prostim očesom. V tem primeru tole kar drži, glede privlačnosti nasprotij kajne? Poglejva si še, koliko časa nevidni ”plavalci” lahko preživijo.

Koliko časa lahko preživi sperma?

Sperma lahko živi do 5 ali 6 dni v ženskem reproduktivnem traktu, če so pogoji optimalni. To pomeni, da imaš lahko nezaščiten spolni odnos 6 dni pred pričakovano ovulacijo in nato zanosiš. Ja, vem, to se sliši malce strašljivo, a v resnici ni. Tvoje plodno obdobje je približno 5 dni pred ovulacijo in na dan ovulacije. Ovuliraš lahko tudi 1-2 dni po skoku LH, zato naj bi bilo plodno obdobje 6-7 dni.

Poleg tega, da vemo, kdaj pride do ovulacije, je treba poznati tudi čas, v katerem je jajčece lahko oplojeno po ovulaciji, in življenjsko dobo semenčic v ženskem genitalnem traktu pred ovulacijo.

V plodni sluzi bodo semenčice v povprečju živele 3 dni, vendar je treba razumeti, da lahko semenčice ob ustreznih pogojih preživijo tudi 5 dni. Da bi omogočili preživetje semenčic, se plodna faza začne, ko začne razvoj foliklov in naraščanje ravni estrogena. Življenjska doba jajčne celice je namreč manj kot 24 ur.

Za ohranjanje zdravih spermijev in njihovo preživetje, ter gibanje, ti lahko pomaga lubrikant, ki je pH uravnotežen in izotoničen, tako da je prijazen do sperme. Za razliko od običajnih lubrikantov, ki lahko poškodujejo spermo, je bil Conceive Plus lubrikant zasnovan tako, da ustvari optimalno okolje za preživetje semenčic, zato je najbolj primeren za uporabo pri parih, ki poskušajo zanositi. Med spolnim odnosom zagotavlja udobje in spolzkost.

Če se trudita spočeti otroka vama priporočamo tudi uporabo ovulacijskih testov. Clearblue ponuja široko paleto testov za ovulacijo, ki določajo vaše plodne dni, ter s tem poveča možnosti za naravno zanositev.

To, da morda velikokrat slišiš: Bodita aktivna vsake 2 dni, pa bo sigurno uspelo, ne drži ravno vedno. Namesto tega, je razumevanje osnov biologije tvojega telesa ključnega pomena za pravilno časovno razporeditev.

Poznavanje znakov plodnosti ima lahko zelo velik vpliva na to, da zanosiš, ko boš pripravljena. O plodnih dnevih in kako jih prepoznati si lahko prebereš TUKAJ.

Vir: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3091823/#:~:text=In%20fertile%20mucus%2C%20sperm%20will,days%20if%20conditions%20are%20right.

Za MaybeBaby, Doris