Prehrana in zanositev

To moraš vedeti, če želiš zanositi

Inozitol, PCOS in plodnost

Si ena izmed mnogih, ki ima PCOS?

Tudi če se soočaš s prekomerno telesno težo, inzulinsko rezistenco ali gestacijskim diabetesom ali pa z bolečimi menstruacijami, ti bo tole še kako prišlo prav.

Gre za inozitol in prepričana sem, da si že kdaj slišala zanj. Če še nisi, pa je tale blog objava super priložnost zate, da o njem izveš več.

Kaj je inozitol?

Inozitol je molekula sladkorja, ki je naravno prisotna tako v telesu in v hrani. Obstaja devet vrst inozitola, te pa se v telesu nahajajo v različnih razmerjih. Mio-inozitol (MI) in D-kiro-inozitol (DCI) sta dve obliki, ki ju boš običajno zasledila v prehranskih dopolnilih.

Inozitol sestavlja tvojo celično membrano in je vključen v številne celične procese, vendar je zaradi svoje vloge pri celični signalizaciji, zlasti pri uravnavanju insulina in reproduktivnem zdravju, še posebej koristen pri PCOS in plodnosti. Ker se mio-inozitol lahko pretvarja v vse ostalo oblike, je zato najbolj smiselno nadomeščati prav tega. Od vseh oblik inozitola je mio-inozitol najpogostejši v tvojem telesu, zlasti v možganih, pljučih, jajčnikih in testisih. D-kiro-inozitol je drugi najpogostejši in ga običajno najdemo poleg mio-inozitola. Ta dva se primarno nahajata v telesu v razmerju 40:1 (mio-inozitol : d-kiro-inozitol).

Podjetje Valens je prav na podlagi študij omenjenih razmerij proizvedel Inozitol, ki ima tako razmerje.

Kako naravno povečati plodnost z dodatki inozitola?

Inozitol je znan kot drugi prenašalec sporočil, kar pomeni, da pomaga prenašati sporočila hormonov, kot je insulin in tudi stimulirajoči hormon (FSH) iz zunanjosti v notranjost tvojih celic

Lahko rečemo, da inozitol pripomore tvojim celicam, da so bolj odzivne na hormone ali signale, kar lahkoPA  pozitivno vpliva tudi na plodnost.

Za reden menstrualni cikel je potrebno ustrezno signaliziranje iz osi hipotalamus-hipofiza-gonade (HPG). Folikel stimulirajoči hormon (FSH) in luteinizirajoči hormon (LH) pomagata spodbujati razvoj jajčec v jajčnikih, sprožita menstrualni cikel in sprožita ovulacijo, tako je mio-inozitol vključen v signalno pot za oba hormona.

Torej, mio-inozitol je potreben za pravilen razvoj jajčec in sodeluje pri redni ovulaciji, kar sta dva ključna dejavnika, ko govorimo o plodnosti.

Inozitol prehransko dopolnilo

Inozitol kot prehranski dodatek za PCOS in plodnost

  • Ali lahko dodatek inozitola pripomore k plodnosti?

Študija, ki je preučevala ženske s PCOS, je pokazala, da je jemanje 100 mg mio-inozitola dvakrat na dan povzročilo spontano ovulacijo (23% stopnost ovulacije pri tistih, ki so jemale dodatek, v primerjavi s 13% placebom).

V drugi študiji so ženske s PCOS, ki so jemale višje odmerke mio-inozitola (4000 mg) v kombinaciji s folno kislino, opazile znatno izboljšanje stopnje ovulacije.

Jemanje inozitola je pripomoglo pri redni vzpostavitni menstrualnega ciklusa pri ženskah s PCOS, ki so jemale 2000 mg mio-inozitola in 200 mcg folne kisline dvakrat na dan 6 mesecev. V tej študiji je imelo 88% odstotkov žensk, ki prej niso imele menstruacije vsaj en menstrualni ciklus, 72% pa jih je imelo ovulacijo še do po koncu študije. In najboljši del te študije? 40% odstotkov ljudi v študiji je med študijo zanosilo.

Na plodnost vpliva veliko dejavnikov, zato sam inozitol morda ne bo dovolj za doseganje željenih rezultatov, saj moramo poudariti, da je ključnega pomena zdrav življenjski slog, stres ipd,..Je pa inozitol lahko preprost dodatek, v kolikor se soočaš s PCOS ali imaš težave s plodnostjo.

Večina raziskav o inozitolu za plodnost se osredotoča na mio-inoztiol. Študija, ki je uporabljala d-kiro-inozitol za plodnost, je pokazala, da več kot je bilo dodanega te vrste inozitola, bolj se je kakovost jajčec zmanjšala.

Raven mio-inozitola v jajčnikih je višja kot v drugih tkivih, zato v primeru prevelikih odmerkov jemanja d-kiro inozitola lahko porušiš tvoja naravna razmerja, kar posledično lahko vpliva na tvojo plodnost. Inozitol lahko kupiš v obliki kapsul, ali pa v prahu.

  • Ali lahko s hrano dobim dovolj inozitola?

Čeprav se inozitol nahaja tudi v nekaterih živilih, ga je težko dobiti v takšnih količinah samo s prehrano, v primeru, da se uporablja za zdravljenje oz. terapevtski odmerek. Terapevtski odmerek pomeni jemanje količine inozitola, ki je učinkovita v raziskovalnih študijah, kar je običajno okoli 2000-6000 mg na dan.

Nekaj živil, ki vsebujejo največ mio-inozitola:

  • Rjavi riž
  • Arašidovo maslo
  • Mandlji
  • Orehi
  • Grenivke
  • Fižol

Živila, ki vsebujejo D-kiro inozitol:

  • Ajda
  • Buče

Vnosi inozitola

Večina raziskav o inozitolu za plodnost uporablja 2000-6000 mg dnevno. To je običajno v praksi razdeljeno na 2 odmerka, ki se vzameta z zajtrkom in večerjo.

Lahko inozitol pomaga spodbuditi ovulacijo?

Izkazalo se je, da inozitol pomaga spodbuditi ovulacijo pri ženskah s PCOS. Študije so pokazale, da lahko inozitol pomaga normalizirati ovulacijo in izboljšati neredne cikluse pri ženskah s PCOS.

Ali inozitol izboljša kakovost jajčec?

Dokazano je, da inozitol izboljša kakovost jajčec pri ženskah s PCOS. Ena študija je pokazala, da je jemanje inozitola izboljšalo kakovost jajčec in povzročilo tudi samo oploditev večih jajčec.

Je učinkovit dodatek za podporo pri PCOS in je v uporabi tudi za izboljšanje plodnosti s svojim delovanjem na inzulin in signale reproduktivnih hormonov.

V primeru zdravstvenih težav, se posvetujte s svojim zdravnikom o tem, ali je inozitol prava izbira za vas ali ne.

 

Viri:

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-299/inositol

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21845803/#:~:text=Abstract,Polycystic%20Ovary%20Syndrome%20(PCOS).

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33260918/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7140126/

Za Maybebaby, Doris