Nasveti za zanositev

Razstrupljevalna kopel za boljšo plodnost

Ali lahko psihološki učinki stresa prispevajo k težavam s spočetjem?

To je nenehno vprašanje, ki ga raziskovalci in zdravniki poskušajo ugotoviti na podlagi obstoječih medicinskih dokazov. Ocenjuje se, da lahko kar 30 % vseh primerov neplodnosti nadzorujejo stresni dejavniki.

Splošno priznano je, da sprostitvene tehnike pomagajo ženskam, ki so imele pred tem težave z zanositvijo. Hormon stresa, kot je kortizol, se v težkih situacijah poveča in lahko negativno vpliva na plodnost.

Ženske s težavami zanositve so v večini bolj depresivne kot ženske, ki nimajo težav s plodnostjo, kar je popolnoma razumljivo, saj so to ene najbolj stresnih situacij v njenem življenju.  Poleg tega pa tudi sam proces zdravljenja raven stresa samo še dviguje. Moramo pa vedeti, da stres na posameznika vpliva na različne načine, zato so vprašanja o posledicah večkrat predmet razprave.

Ena izmed študij je pokazala, da je večja verjetnost, da bodo pari zanosili v času, ko so srečni in se počutijo sproščeno, v primerjavi z obdobjem, ko so obremenjeni in izpostavljeni dodatnim stresom. Poročali so, da se tako ovulacija kot oploditev zmanjšata s povečano ravnjo stresa pri ženskah.

Pomembno je, da poskušaš raven stresa zmanjšati na minimum in ena izmed tehnik je tudi sproščujoča kopel. Kopel nam omogoča sprostitev in počitek ob koncu dneva, saj bo sprostila tvoje mišice in pomagala razbremeniti morebitno tesnobo. Prav tako so vroče kopeli same po sebi koristne tudi za spodbujanje potenja, kar lahko telesu pomaga odstraniti dodatne toksine. Postopek lahko tudi pospešiš s pitjem dodatne vode, da se telo čim hitreje znebi neželenih snovi.

Topla kopel pomaga izboljšati spanec in koncentracijo ter pravilno delovanju mišic in živcev.

Vadba pred kopanjem

Med telovadbo se tvoje telo prične potiti in med procesom znojenja iz svojega telesa odstranjujemo toksine. Če želiš narediti pravo detox kopel je pomembno, da pred tem telovadiš. Lahka vadba pred kopanjem poveča tvojo raven endorfinov in naredi tvojo kopel bolj produktivno.

Uporaba terapevtskih sestavin v kopeli

Če želimo narediti pravo detox kopel pa ne bo zadosti vadba in topla voda ampak ji moramo dodati epsomsko sol. To je pravzaprav glavna sestavina naše detox kopeli. Dokazano je, da te soli lajšajo stres, pomagajo pri naravnem okrevanju mišic in živcev ter uravnavajo encime, ki so ključnega pomena za tvoje zdravje. Epsomske soli lahko pomagajo tudi pri preprečevanju strjevanja arterij in izboljšajo sposobnost telesa za uporabo kisika.

 

Uporaba teh soli v kopeli lahko pomaga tudi pri izboljšanju absorpcije hranilnih snovi, soli pa lahko pomagajo pri lajšanju migrenskih glavobolov.

Ko se v kopeli namakaš z Epsom soljo, se soli razgradijo na magnezij in sulfat. Obstajajo dokazi, ki kažejo, da  ti minerali pridejo v vaše telo skozi kožo. Svojo kopel pa lahko še dodatno izboljšaš z nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja. V kopeli ostani 10 do 20 minut. Priporočam ti, da se izogneš uživanju hrane vsaj 30 min po razstrupljevalni kopeli in piješ veliko vode.

 

Zakaj je razstrupljanje tako pomembno?

V našem življenju smo izpostavljeni zaskrbljujoči množici toksinov. Obstaja več kot 2100 toksinov, ki jih običajno najdemo v našem okolju. Sem spadajo pesticidi, zdravila v naši vodi, herbicidi in rakotvorne snovi.

Medtem ko je razstrupljanje bistvenega pomena za doseganje zdravega stanja, ne smemo zanemariti dejstva, da za okolje lahko naredimo veliko tudi sami. Preprosta menjava čistil iz umetnih v naravne bo tvoj dom obranilo nevarnih kemikalij in zrak v vašem domu bo čist in varen.

Želim ti prijetno sproščanje.