Nasveti za zanositev, Ovulacijski testi

Kateri ovulacijski test naj izberem?

Če načrtuješ nosečnost, potem je prva stvar, ki jo moraš vedeti, kdaj imaš ovulacijo. To pa zato, ker je ovulacija ključna za zanositev. Za zanesljivo določanje plodnih dni in ovulacije boš potrebovala metode, ki ti bodo z zanesljivostjo določile ovulacijo. S tem prispevkom ti bom predstavila širok izbor ovulacijskih testov in njihovih razlik, s pomočjo katerih se boš lažje odločila, kateri je pravi zate. Še vedno preveliko krat zasledimo, da dekleta čas svojih plodnih dni in ovulacije odčitavajo na podlagi aplikacij ali beleženja na koledarju. Ni napačna metoda, je pa zelo nezanesljiva, saj je vsaka ženska svoj unikat. S teboj delimo, kateri ovulacijski test izbrati.

Predlagam ti, da se raje odločiš za ovulacijske teste, ki ti bodo zanesljivo napovedali »dan D« in kdaj je najboljši čas za »akcijo« 😉. So učinkoviti in enostavni za uporabo.

Čas, ki ga spermij potrebuje, da bo dosegel tvoje jajčece, je omejeno. Torej je ključno in nujno, da sta s svojim partnerjem seznanjena s plodnimi dnevi.

Kdaj je najboljši čas za opravljanje ovulacijskega testa?

Na splošno je najboljši čas za opravljanje ovulacijskega testa odvisen od dolžine tvojega menstrualnega cikla. Večina žensk ima menstrualni cikel, ki traja od 28 do 32 dni. Popolnoma normalno pa je tudi, če tvoj cikel traja od 21 do 35 dni. Ovulacijski testi delujejo tako, da zaznajo povečanje ravni (LH) hormona v urinu, ki se pojavi od 24 do 48 ur (največkrat v 36 urah) pred ovulacijo. Prvi korak do zanositve je poznavanje vseh faz menstrualnega ciklusa in razumevanje te “epske zgodbe” tvojega telesa in različnih hormonskih nihanj, ki se pojavijo med samim menstrualnim ciklusom. Za lažje razumevanje si lahko obširnejšo razlago prebereš v tem prispevku tukaj.

Za ženske z rednim ciklom, ki traja 28 dni, se svetuje začetek testiranja okoli 11 ali 12. dne. Kot pa sem že omenila zgoraj, smo unikatne in popolnoma mogoče je, da boš imela ovulacijo že 10 dan, kljub temu, da to ni najbolj pogosto ali »normalno«. Svetovala bi ti, da vsaj prvi cikel testiranje začneš teden dni po menstruaciji in nadaljuješ vsak dan ob istem času, vse dokler ne dobiš pozitivnega rezultata.

Če imaš krajši ali daljši cikel, lahko predvidevaš, da je nastop ovulacije hitrejši ali poznejši. Temu primerno, lahko tudi prilagodiš začetek testiranja, ki je najbolj optimalen med 10. uro in 20. uro. Priporočam ti, da testiranje ponavljaš vsak dan ob enaki uri. Lahko se odločiš tudi za testiranje 2-krat na dan, in sicer dopoldne in popoldne ob enakih urah. Pomembno je, da normalno piješ, in če je možno vsaj 4 ure pred testiranjem ne uriniraš.

 

 Kateri ovulacijski test je pravi zame?

Na voljo je, kar nekaj ovulacijskih testov, s katerimi lahko natančno določiš plodne dni. A vsi se med seboj nekoliko razlikujejo.

Urinski testi za določanje ovulacije prikazujejo rezultate z uporabo kemične reakcije, ki meri količino luteinizirajočega hormona v urinu. Njegova vrednost močno naraste nekaj dni pred nastopom ovulacije. So enostavni za uporabo in cenovno zelo ugodni.

Clearblue digital bo zaznal dvig LH hormona in ti prikazal, tvoja 2 najbolj plodna dneva. Po prikazu simbola imaš največje možnosti za zanositev v naslednjih 48 urah.

Je prvi urinski ovulacijski test, ki omogoča napredno sledenje, kar dvema ključnima hormonoma plodnosti in sicer porastu LH in estrogenu. Ko zazna zvišanje ravni estrogena, prikaže tako imenovane »plodne dni» (utripajoči nasmešek), ki jih bo še naprej prikazoval v naslednjih dneh. Medtem pa test poskuša zaznati tvoj porast LH. Ko le tega zazna, test prikaže »največjo plodnost« (statični nasmešek) – ovulacijo.

Edinstven digitalni monitor plodnosti Clearblue spremlja in shranjuje vse tvoje dnevne podatke plodnosti. Deluje z zaslonom na dotik, s spremljanjem ravni dveh ključnih hormonov plodnosti, in sicer estrogena in luteinizirajočega hormona, da prepozna dneve v vsakem ciklusu, ko je največja verjetnost, da bi lahko zanosila. Digitalni monitor ti omogoča shranjevanje podatkov (plodni dnevi, menstruacija, spolni odnosi) in je 99 % natančen, z jasnimi digitalnimi rezultati. Monitor je bil po kliničnih vzorcih 99 % natančen. Prav tako se je izkazalo, da natančno napoveduje ovulacijo v primerjavi z meritvami serumskih hormonov in vaginalnimi ultrazvoki.

Z redno uporabo testa za ovulacijo opazujemo pojav kristalizacije sline in tako spremljamo cel mesečni ciklus, določimo datum ovulacije in njenega približevanja. Na osnovi slik in spremljanja sprememb lahko določimo plodne in neplodne dni. Uporaba je enostavna, higienična, rezultati pa so do 98 % zanesljivi.

Tukaj smo zate…

Kot lahko vidiš, obstaja več vrst ovulacijskih testov, vsak s svojimi prednostmi in slabostmi. Pomembno je, da izbereš test, ki najbolj ustreza tvojim željam in potrebam. Kadarkoli se lahko po nasvet obrneš tudi na nas in z veseljem ti bomo svetovali o najprimernejši možnosti.

Za MaybeBaby, Sara