Kotiček za vaju

Libido in starost, ali obstaja povezava?

Libido in starost

Kaj sploh je spolni nagon?

Zdi se kot preprosto vprašanje, vendar se znanstveniki še vedno ne morejo strinjati, kaj točno sestavlja spolni nagon in kako ga izmeriti pri moških ali ženskah. Medtem, ko hormoni igrajo pomembno vlogo na to vplivajo tudi drugi dejavniki – psihološki, socialni in fizični, ki sodelujejo pri ustvarjanju tvojega libida. Poglejva si, kakšna je povezava med starostjo in libidom.

Moški v 20- ih letih

Testosteron – hormon, ki ga moški potrebujejo za spolno vzburjenje, je v 20-ih letih običajno visok, prav tako to velja tudi za libido. Čeprav se včasih v teh letih pojavi zaskrbljenost o neizkušenosti, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj kar več kot 8% moških v svojih 20-ih poroča o erektilni disfunkciji. Omenjeno stanje se lahko pojavi zaradi zdravstvenih ali duševnih težav.

Ženske v 20-ih letih

Ta leta veljajo za ”najbolj plodna leta”, od najstniških let in do poznih 20-ih glede na leta, ki sledijo. Zanimiv podatek, ki smo ga zasledili pa je, da znanstveniki menijo, da se prav želja žensk po spolnosti poveča proti koncu 20-ih let.

Moški v 30-ih letih

Številni moški imajo v teh letih še vedno močan spolni nagon, čeprav začne testosteron počasi upadati okoli 35. leta. Običajno se zmanjša za približno 1 % na leto, pri nekaterih moških je ta padec lahko hitrejši. Pomemben dejavnik pri upadu je tudi stres, obveznosti, ki nam jih prinaša vsakodnevno življenje. Moški libido si lahko pomagaš izboljšati tudi s tem paketom, kjer lahko preveriš tudi svojo kakovost sperme.

Ženske v 30-ih in zgodnjih 40-ih letih

V tem obdobju mnoge ženske poročajo o najvišjem libidu. Študija je pokazala, da so imele ženske med 27. in 45. letom pogostejše in intenzivnejše spolne fantazije kot mlajše ali starejše ženske, prav tako pa se je v teh letih povečala pogostost spolnih odnosov.

Ženske z otroci:

V kateri koli starosti imata nosečnost in porod velik vpliv na spolno življenje. Vsekakor je vsaka ženska svoj unikat, kar pomeni, da ni nujno, da to velja za vsako posameznico. Tvoje telo in hormoni se skozi nosečnost spreminjajo, kar pa v nekaterih primerih to lahko pomeni tudi povečanje libida. Vemo, da tudi dojenje, vzgoja otrok in drugo vsakdanje delo lahko vplivajo na tvoj čas in energijo.

libido in starost

Moški v 50-ih letih in več

V primeru dobrega fizičnega in duševnega zdravja, ni razloga, da ne bi še naprej uživali v spolnem življenju. S staranjem sicer postaja erekcijska disfunkcija vse pogostejša, saj se lahko erekcije pojavijo redkeje. Toda starost kot sama ne povzroča toliko težav kot zdravstvene težave, ki s starostjo postajajo vse bolj pogoste –  bolezni srca, sladkorna bolezen, visok holesterol, prekomerna teža ali pa morebitno jemanje nekaterih zdravil.

Ženske v 50-ih letih

Okoli 50. leta lahko nekatere ženske zaradi »praznega gnezda« ali manjših skrbi glede zanositve povečajo zanimanje za spolne odnose. S približevanjem menopavzi, se raven estrogena zniža, kar lahko nekoliko ohladi libido in povzroči suhost nožnice. Vročinski oblivi, tesnoba, pridobivanje telesne teže in težave s spanjem lahko povzročijo tudi nerazpoloženje za spolne odnose.

Pogovarjajta se, bodita odkrita in se pogovorita o njegovih potrebah in željah, prav tako se pogovorita tudi o tvojih. Naj te ne bo stran preizkušati novih stvari, saj se tudi vajina življenjska obdobja spreminjajo in prav tako tudi libido skozi vajino starost. Pogovor, pogovor in še enkrat pogovor. To vama bo pomagalo ohraniti zdrav partnerski odnos in tudi željo po spolnih odnosih. Bodita iskrena en z drugim glede vajinega čustvenega in fizičnega zadovoljstva.

Če imaš težave z libidom in ga želiš izboljšati, potem si moraš prebrati teh 7 preprostih korakov za izboljšanje moške plodnosti. 

*O morebitnih težavah s spolnim nagonom se posvetujte s svojim zdravnikom.

Za Maybebaby, Doris

Vir: https://www.webmd.com/sex-relationships/ss/slideshow-sex-drive-changes-age