Kotiček za vaju

Neplodnost in depresija! Čustvene stiske parov …

Doživljanje neplodnosti je za par izjemno čustvena in stresna situacija. V kombinaciji s hormoni, ki se pogosto uporabljajo kot del zdravljenja neplodnosti lahko ta stres vodi tudi v klinično depresijo. Spoznanje neplodnosti je tudi žalovanje, je čustveno izjemno boleča izkušnja v kateri se znajdeta partnerja. V tem trenutku je na preizkušnji tudi partnerski odnos. Pravzaprav gre za neko posebno kombinacijo čustev … govorimo o žalovanju a hkrati o upanju, ki lahko traja tudi leta.

Vzroki za depresijo, povezano z neplodnostjo in kako jo prepoznati

Ker je želja po razmnoževanju eden najbolj naravnih človeških pogonov, so občutki žalosti in tesnobe naravni, ko ugotoviš, da ne moreš zanositi. Poleg hrepenenja po otroku neplodnost pogosto povzroči tudi zakonski stres, lahko tudi finančne težave in tesnobo zaradi negotovih rezultatov, kar vse prispeva k čustvenemu stresu. Pojavijo se občutki kot je  jeza in ljubosumje, zanikanje, sram, brezup, …

 

Kdaj poiskati pomoč?

  • če pogosto jokaš in se počutiš brezupno dalj časa,
  • izgubljaš zanimanje za prijatelje in običajne dejavnosti,
  •  se počutiš jezno ali razdražljivo,
  • imaš težave s spanjem ali spremembe v apetitu,
  • Občutek krivde,
  • Nezanimanje za spolnost,
  • če meniš, da tvoja žalost zaradi neplodnosti vpliva na tvojo kvaliteto življenja,

 

Možnosti zdravljenja depresije

Zdravljenje depresije je nujno potrebno za izboljšanje kakovosti življenja obeh. Raziskave kažejo, da imajo ženske z depresijo manj možnosti za spočetje otroka. Čeprav so antidepresivi učinkoviti pri odpravljanju teh simptomov, ta zdravila med nosečnostjo niso vedno varna za uporabo in njihovi učinki na plodnost niso bili raziskani. Dodatno otežuje dejstvo, da nekateri antidepresivi negativno vplivajo na nekatera zdravila, predpisana za zdravljenje neplodnosti.

Zato večina strokovnjakov priporoča kognitivno vedenjsko terapijo za zdravljenje depresije, povezane z neplodnostjo. Pri kognitivno vedenjski terapiji bo usposobljen terapevt sodeloval z vama in vama pomagal prepoznati popačene miselne vzorce, ki vodijo v depresijo, na primer »Ne zaslužim si otroka«, in jih nadomestil s pozitivnim, na primer »Neplodnost« nisem kriv/a. ”

Ena od kliničnih študij za neplodne ženske, ki so zaradi depresije prejemale kognitivno vedenjsko terapijo so imele 79 -odstotno zmanjšanje simptomov v primerjavi s samo 50 -odstotnim zmanjšanjem pri tistih, ki so se zdravile samo z zdravili.

 

Naredi naslednje korake

Prvi korak je zavedanje in priznanje težave. Poišči pomoč! Na voljo je širok izbor terapevtov. S partnerjem preglejta klinike in se odločita katera vama najbolj ustreza. Nič ni narobe tudi, če jo po prvem obisku zamenjata. Ne vztrajata pri nekom, kjer se ne počutita prijetno/varno.

V kolikor je za vaju obisk terapije prevelik finančni zalogaj se obrnita na svojega zdravnika. Lahko te napoti k terapevtu, ki je specializiran za kognitivno vedenjsko terapijo, pa tudi k psihiatru, ki ti lahko po potrebi pomaga.

Za mnoge pare je  svetovanje učinkovito pri odpravljanju občutkov depresije, zlasti v kombinaciji s strategijami, kot so sprostitvene tehnike za odpravo nepotrebnega stresa, meditacije in vadbe.

 

Dajta si dovoljenje za žalovanje, ne nalagajta si občutka krivde in ne pozabita, da je za večino ljudi neplodnost začasna kriza.